Single post

Bol u dojkama – najčešći razlozi

Ženska osoba u majci se drži za dojku - bol u dojkama

Mesec borbe protiv raka dojke se završava, a briga o ovom zdravstvenom problemu trebala da traje čitave godine. Pošto bol u dojkama nije primarna karakteristika karcinoma dojke, u ovom tekstu obrađujemo najčešće razloge zbog kojih se ovaj bol javlja.

Bol u dojkama

Bol u dojkama (mastalgija) je nešto što će većina žena iskusiti tokom svog života. Postoji mnogo uzroka za ovaj bol, od kojih je većina benignih i mogu se relativno brzo rešiti.

Međutim, važno je obratiti pažnju na signale svog tela i pratiti sve promene. Ako ste zabrinuti, najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom. Ako osetite kvržicu u dojci, praćenu bolom ili ne, trebalo bi da posetite svog lekara radi procene.

Dve vrste bolova u dojkama

Većina uzroka bolova u dojkama je rezultat hormonalnih promena u vašem menstrualnom ciklusu. Ova vrsta bola se naziva ciklična i pojačava se tokom dve nedelje do početka menstruacije. Bol obično popušta nakon završetka menstruacije.

Ciklični bol može biti praćen oticanjem dojke, punoćom ili kvržicom. Neki opisuju bol kao tup, bolan ili težak osećaj.

Drugi tip bola u dojkama naziva se neciklični i nije povezan sa menstrualnim ciklusom. Neciklični bol obično osećaju žene koje su doživele menopauzu. Ova vrsta bola obično pogađa jednu dojku, oseća se u lokalizovanom području i može se širiti difuznije po dojci.

Ovaj bol se može osećati stalno ili povremeno i često se opisuje kao zategnut, pekući, probadajući ili jednostavno – neprijatan.

Dobijanje na težini

Povećanje telesne težine može izazvati bol u dojkama. Ako ste nedavno dobili na težini i osetite bol u grudima, gubitak viška težine može biti sve što je potrebno da biste eliminisali bol, mada je to lakše reći nego učiniti.

Ako se borite sa gubitkom težine, edukujte se o tome šta se smatra zdravom ishranom, zašto se dobija na težini, i preduzmite akciju – rešite se ovog viška! Naravno, pomoć stručnjaka iz oblasti ishrane je dobrodošla da bi izbegli najčešće greške u ishrani.

Veličina grudnjaka

Žena u grudnjaku se drži za bokove

Bol u grudima može nastati zbog neodgovarajućeg grudnjaka. Grudnjak koji loše pristaje i ne podržava grudi na pravi način može biti krivac za bol u dojkama.

Odgovarajući grudnjak će pomoći da se osećate lako i prijatno, a vaše grudi da su bez neprijatnosti i bola.

Povreda dojke

Tkivo dojke može biti povređeno kao i svaki drugi deo tela. Bol može biti posledica prethodne traume, bavljenja sportom ili operacije dojke.

Ako doživite povredu dojke, možete očekivati da ćete osetiti bol i osetljivost koji mogu trajati i do nekoliko nedelja nakon traume.

Ono što se oseća kao bol u dojkama takođe može da dolazi od zida grudnog koša. Povučen mišić, zapaljenje oko rebara i prelom kostiju mogu izazvati bol.

Operacija dojke

Ako ste imali operaciju povećanja grudi ili su vam ugrađeni implantati, možda ćete osetiti bol jer se ožiljno tkivo previše čvrsto formira oko implantata.

Razgovarajte sa svojim lekarom ako ste imali operaciju i osećate bol o najboljim načinima da se on prevaziđe.

Dojenje može uzrokovati bol u dojkama

Dojenje takođe može biti izvor bolova u dojkama. Nepravilno fiksiranje prilikom dojenja može izazvati bolne bradavice. Кada mleko počne da teče, neke žene osećaju bol ili peckanje. Najbolje je konsultovati lekara ako osećate bol tokom hranjenja vaše bebice.

Mlada mama doji bebu što nekada može izazvati bol u dojkama

Takođe, žene koje doje mogu doživeti infekciju dojke poznatu kao mastitis. Mastitis se lako leči, ali za lečenje je potrebna pažnja lekara.

Ako imate temperaturu i simptome u jednoj dojci, uključujući bol, crvenilo i otok, važno je da se obratite lekaru. Mastitis se može javiti kod žena koje ne doje, ali je retko.

Ciste

Odgovarajući pregled može pomoći u dijagnostici bolova u dojkama. Ciste u dojkama su kvržice ispunjene tečnošću u jednoj ili obe dojke.  Često se povlače same, ali svaku novu pojavju cista treba da proceni lekar.

Кarcinom dojke

Nije uobičajno da rak dojke izaziva bol, ali je moguće. Ako imate jak ili uporan bol ili imate novu kvržicu u dojci, trebalo bi da vas pregleda lekar. Brzi pregled dojki se može zakazati u poliklinici Park kako bi vam pružio bezbrižnost. Važno je da pratite svoj redovni zdravstveni pregled sa našim ginekologom.

Ručni pregled dojke koji obavlja obučeni lekar i mamografija su zlatni standard u skriningu raka dojke.

Samopregled dojki

Samopregledi dojki se više ne preporučuju rutinski; međutim, važno je da imate „svest o grudima“. Svest o grudima znači da znate kako vaše grudi izgledaju i kako „osećaju“, tako da ako se promene, možete potražiti medicinsku pomoć.

. . .

Prijavite sve promene na grudima svom lekaru i pozovite ako ste zabrinuti zbog bola ili simptoma. Кao i uvek, cilj poliklinike Park je da ženama omogući brzu i jednostavnu dijagnostiku i kvalitetnu informaciju o problemu sa kojim se javljaju lekaru.

Javite se!