Single post

Novembar – Mesec posvećen muškarcima i njihovom zdravlju

U užurbanom svetu u kom danas živimo mnoge osobe zaboravljaju da vode računa o svom zdravlju i zapostavljaju odlaske na redovne preglede. Iako to rade i muškarci i žene, ipak su muškarci „na lošem glasu“ po pitanju i ignorisanja bilo kakvih zdravstvenih simptoma koje primećuju.

Upravo zato svake godine se novembar obeležava kao mesec posvećen muškarcima i njihovom zdravlju.

Tokom ovog meseca se održavaju različite kampanje širom sveta koje za cilj imaju da ohrabre i podsete muškarce da ne smeju ignorisati svoje zdravlje i čekati poslednji trenutak za odlazak na pregled.

Najveći fokus tokom ovog meseca se stavlja na edukaciju o raku prostate i testisa, jer su to oboljenja od kojih muškarci najčešće oboljevaju.

Rak prostate

Prostata je mišićno-žlezdani organ koji se nalazi u maloj karlici ispred završnog dela debelog creva. Ovaj organ često zna da zadaje probleme muškarcima, a neretko može da oboli.

Rak prostate je posebno problematičan jer se u početnim fazama retko javljaju simptomi, pa muškarci koji ne odlaze redovno na preglede obično otkriju da imaju rak tek u poodmakloj fazi.

Oboljenje ovog ograna se retko javlja kod mlađih muškaraca, ali je dosta čest nakon pedesete godine života. Upravo zbog toga i manjka simptoma u početnoj fazi od izuzetnog je značaja da muškarci koji su navršili petu deceniju idu redovno na preglede kod urologa.

Izlečenje ove bolesti je moguće ukoliko se otkrije u ranoj fazi, a najbolji način za to je godišnji pregled kod urologa, kao i poseban test krvi i prostata specifičnog antigena.

Rak testisa

Za razliku od raka prostate, rak testisa je dosta češći kod mlađe populacije, pa tako od njega oboljevaju muškarci od 15 do 40 godina.

Rak testisa je dosta lakše primetiti i dijagnostikovati s obzirom da se najčešće javlja u vidu kvržice na testisima. Ipak, i pored lake uočljivosti muškarci, često ignorišu promene koje primete i ne odlaze kod lekara.

Kako bolest napreduje često se javlja i uvećanje samih testisa. Pored vidljivih promena, javlja se i nelagodnost, bol, kao i otok u predelu testisa.

Ako je otkriven na vreme ovaj vid malignog oboljenja se trajno leči. Zato je potrebno je da se odmah javite urologu ukoliko tokom samopregleda primetite bilo kakve promene na testisima.

Lekar pregleda pacijenta - Rak prostate i testisa

Tužna statistika

  • Rak prostate je najčešće maligno oboljenje kod muškaraca, a drugo po smrtnosti.
  • Na svaka 3 minuta jednom muškarcu u svetu se dijagnostikuje rak prostate.
  • Na svakih 13 minuta jedan muškarac u svetu umre od posledica ovog malignog oboljenja.
  • U Srbiji godišnje od raka prostate oboli preko 3.000 muškaraca, a oko 900 umre.

Prevencija je bitna

Kao i kod svake bolesti najbitnija je prevencija i briga o sopstvenom zdravlju. Ako vodite računa o svom zdravlju, brinete o svojoj ishrani i redovno se bavite fizičkom aktivnošću manje su šanse da ćete oboleti od ove dve vrste malignih oboljenja.

Pored zdravog života neophodno je da redovno idete na preglede, ali i da obavljate samopreglede testisa što češće. Ako se i desi da imate neki od ova dva raka, ukoliko su dijagnostikovani u ranim fazama velike su šanse za potpuno i trajno izlečenje. U slučaju kasne dijagnoze, posebno kod raka prostate, znatno teže se dolazi do izlečenja i pozitivnog ishoda.

Iako nam nije cilj da vas zaplašimo, potrebno je da ove prethodne redove shvatite ozbiljno i da se više posvetite svom zdravlju.

Ako do sada niste vodili računa o sebi, ovaj novembar je pravo vreme da počnete. Promenite svoje navike na bolje, zakažite pregled kod urologa i podsetite muškarce iz svog okruženja da urade isto.

Poliklinika Park i njeni stručnjaci vam stoje na raspolaganju da vaši urološki problemi budu na vreme otkriveni i adekvatno tretirani.