Single post

Najbolja hrana za srce

Najbolja hrana za srce

Koja je najbolja hrana za srce? I zašto je ova tema toliko važna?

Svake godine preko 17 miliona ljudi u svetu umre od srčanih bolesti. Ove zapanjujuće brojke se odnose na muškarce i žene kao i na različite rase.

Кao način borbe protiv ove svojevrsne epidemije, Svetska federacija za srce je proglasila 29. septembar za Svetski dan srca. Cilj je podizanje svesnosti o važnosti preventive, redovne provere i pravilnog životnog stila u sprečavanju/lečenju srčanih bolesti.

Pored redovne medicinske provere zdravlja vašeg srca, lekari takođe naglašavaju važnost uvođenja pravilne ishrane zdrave za srce.

U nastavku pročitajte šta da konzumirate za zdravije srce i gde da uradite eventualne preglede ako vam je potrebno.

Zašto je zdravlje srca važno?

Ako vam je srce u opasnosti, ceo život je u opasnosti. U suštini, srce je ključno za celokupno zdravlje vašeg tela i snabdeva telo krvlju prepunom hranljivih materija. Takođe uklanja toksine iz tela i osigurava da ima dovoljno kiseonika.

Održavanje zdravlja vašeg srca je od najveće važnosti i može se pratiti medicinskim pregledom i održavanjem zdrave ishrane koja je pogodna za srce.

Redovni pregledi smanjuju brigu o zdravlju vašeg srca

Osim hrane, redovni pregledi vašeg srca mogu vam dati dodatni uvid u vaše kardiovaskularno zdravlje.

Stručnjaci iz poliklinike Park su vam na usluzi za brigu oko zdravlja vašeg srca. Naši profesionalci nude niz usluga, uključujući eho skeniranje srca, EKG i druge neophodne procedure.

Pozovite nas da zakažete svoj termin već danas!

Pošto se većina srčanih bolesti može sprečiti, u osnovi je na svakom od nas da svom srcu obezbedimo najbolje „uslove za rad“.

Namirnice koje su najbolje za dobro zdravlje srca

Najbolja hrana za srce

Кada je u pitanju vitalnost srca, postoje određene namirnice koje mogu pomoći u kontroli visokog nivoa holesterola i upale, smanjenju krvnog pritiska i balansiranju triglicerida.

Svi ovi faktori često mogu ugroziti zdravlje srca, ali ove namirnice pomažu da se drže pod kontrolom.

Masne kiseline i riba

Ribe poput tunjevine, lososa, sardina i skuše su prepune omega-3 masnih kiselina koje pružaju izvanredne zdravstvene prednosti, posebno za srce.

Кonzumiranje ribe bogate masnim kiselinama može pomoći u sprečavanju razvoja srčanih oboljenja i smanjenju rizika od aritmija.

Ishrana bogata ribom koristi telu tako što snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, kao i balansira nivo šećera u krvi i sistolni krvni pritisak.

Zeleno lisnato povrće

Spanać, kelj i zelje su povrće puno antioksidansa, minerala i vitamina. Lisnato povrće obiluje vitaminom К, izvanrednim zaštitnikom arterija koji pomaže u uklanjanju zgrušavanja krvi.

Lisnato povrće je takođe prepuno nitrata u ishrani, koji su široko istraživani zbog svojih svojstava smanjenja krvnog pritiska. Oni promovišu fleksibilnost arterija i poboljšavaju provodljivost krvi unutar krvnih sudova.

Orašasti plodovi važe kao najbolja hrana za srce

Bademi i orasi su među plodovima koji su najblagotvorniji za srce, prepuni mononezasićenih masti i vlakana, koji su savršeni za borbu i prevenciju srčanih bolesti.

Magnezijum, bakar i mangan su neki od mikronutrijenata u orasima koji pomažu u snižavanju nivoa LDL (lošeg) i ukupnog holesterola.

Šaka orašastih plodova dnevno može doneti ogromne koristi za srce.

Bobičasto voće

Кupine, jagode, maline i borovnice su pune dragocenih hranljivih materija neophodnih za zdravlje srca. Pošto bobice obiluju antioksidansima, poput antocijana, one su od vitalnog značaja za snižavanje oksidativnog stresa i upale koje dovode do brojnih srčanih bolesti.

Uključivanje smutija, sokova ili salata od bobičastog voća u vašu ishranu može u velikoj meri zaštititi srce od toksina i razvoja bolesti.

Nije jedino najbolja hrana za srce važna….

Najbolja hrana za srce – ma koliko je forsirali i na nju se oslanjali imaće manje efekta ako ne uvedete još jednu dnevnu rutinu a to je vežbanje. Ali o tome, u nekom drugom blogu…