Single post

Rak dojke i kako ga pobediti

Rak dojke je izlečiv!

Rak dojke je u porastu i jedan je od najčešćih karcinoma među ženama širom planete.

To je najčešći rak među belim i azijskim ženama i drugi najčešći rak među crnim i obojenim ženama. On ne bira ni boju kože ni lokaciju ni bogate ni siromašne – jednostavno se pojavljuje.

Određivanje meseca oktobra kao „meseca svesti o raku dojke“ u svetu odražava opštu želju javnih i privatnih zdravstvenih struktura da podignu svest o ovoj iscrpljujućoj bolesti među svim rasama i klasnim strukturama.

Činjenice koje daju nadu

Ipak, postoje činjenice koje ohrabruju i daju nadu mnogim obolelim ženama, ali i onima koje to nisu a misle na svoje zdravlje da izađu kao pobednice iz borbe.

  • Rano otkrivanje može dovesti do efikasnog lečenja i dobre prognoze. Oko 90% pacijenata preživi mnogo godina nakon dijagnoze kada se rak dojke otkrije u ranim fazama.
  • Redovni samopregled dojki i redovni preventivni pregledi kod lekara su ključni za rano otkrivanje.
  • Rano otkrivanje i rani početak tretmana može dovesti do efikasnijeg lečenja, što dovodi do smanjenja bola i patnje i značajnog smanjenja gubitka života.

Kako se manifestuje rak dojke?

Simptomi najčešće obuhvataju:

  • primetan čvor na dojci, koji može biti bolan na dodir, ali i bezbolan.
  • različite promene na dojkama ili bradavicama.

Čvor u dojci žene obično mogu i same da primete i napipaju. Ipak, samo stručno lice može oceniti da li je u pitanju benigna promena ili je u pitanju rak dojke.

Zato je bitno raditi redovne samopreglede dojki i bradavica, jer tako možete na vreme primetiti promene, bilo benigne ili maligne i spasti sebi život.

Ako primetite bilo kakvu promenu na dojci ili bradavici, prilikom samopregleda ili slučajno, obavezno se odmah javite lekaru.

Oktobar je mesec svesnosti o zdravlju dojke

Preventivni pregledi su najznačajniji

Samopregled dojki i bradavica možete lako uraditi kod kuće i on podrazumeva pregled dojki rukama na vrlo jednostavan način. Takav pregled je najlakše raditi ispred ogledala i poželjno ga je raditi svaki mesec.

Samopregled je izuzetno značajan, ali on sam nije dovoljan. Potrebno je redovno ići i na preventivne preglede kod lekara.

Preventivni pregled uključuje pregled ultrazvukom, koji je vrlo jednostavan i bezbolan. Ovaj pregled je takođe i bezopasan, pa ga mogu raditi i trudnice.

Devojke koje su starije od dvadeset godina potrebno je da obave pregled dojki ultrazvukom na svake tri godine, a ženama koje imaju više od četrdeset godina preporučuje se da taj pregled rade jednom godišnje.

 

Poliklinika Park je pravo mesto gde možete izvršiti svoj godišnji pregled dojki, konsultovati se sa stručnjacima i biti sigurni da ste učinili jedan važan korak za poboljšanje/očuvanje Vašeg zdravlja