Single post

7 stvari o kojima uvek treba da razgovarate sa svojim ginekologom

Razgovor sa ginekologom

Kada je u pitanju seksualno i reproduktivno zdravlje, može biti teško proceniti sa ličnog stanovišta šta je „normalno“, a šta može biti znak potencijalnog zdravstvenog problema. Čak i ako se osećate neprijatno zbog određenih problema, vaš ginekolog je tu je da vam pomogne, a ne da kritikuje.

Evo sedam stvari o kojima uvek treba da razgovarate sa svojim ginekologom:

1. Bolni periodi

Za mnoge žene, menstruacija je neprijatan period. Grčevi, bol u grudima i glavobolja su samo neki od najčešćih simptoma menstruacije. Ali za neke žene, bol u menstruaciji prevazilazi grčeve i može biti neverovatno jak.

Ako su vam menstruacije veoma bolne ili su se vremenom pogoršavale, to može biti znak  endometrioze  ili  fibroida materice. U svakom slučaju, vaš ginekolog će sprovesti protokole za ovakva stanja i pomoći da se što pre problem dijagnostikuje i adekvatno tretira.

2. Vaginalni miris

Iako vaginalni miris može biti neprijatna tema, važno je da razgovarate sa svojim lekarom ako postoji neprijatan miris, ili ako postoji promena vašeg normalnog mirisa koja izgleda kao da traje nekoliko dana. Iako je miris normalan, sve promene ili neprijatan miris mogu biti znak prekomernog rasta bakterija ili vaginalne infekcije. Pravovremena adekvatna terapija antimikoticima pomoći će da se stanje ne iskomplikuje.

3. Otekline ili izrasline “tamo dole”

Uočavanje izraslina u vagini može biti zabrinjavajuće. Da li je to urasla dlaka, bubuljica, posekotina od brijanja ili možda nešto gore?

Izbočine su često benigne, ali važno je da vaš lekar obavi pregled kada nešto osetite. Recimo, genitalne bradavice mogu biti vidljive neko vreme, ali lezije herpesa mogu da zarastu tokom sedam do 14 dana, zbog čega je važno da se pogledaju kada se pojave.

4. Seksualna nelagodnost

Veoma je važno da razgovarate sa svojim lekarom o seksualnoj nelagodnosti. Možda vam je neprijatno da to iznosite, ali vaš ginekolog može da vam pomogne da objasnite i rešite vaše brige.

Suvoća vagine:  Mnoge žene doživljavaju suvoću vagine tokom odnosa. Suvoća često zavisi od starosti žene i olakšavajućih faktora u njenom životu. Ako mlađa žena ima ovaj problem i dugo je koristila kontraceptivna sredstva, možda neće biti dovoljno estrogena i možda će morati da promeni metod kontracepcije.

Zauzeta mama možda ne uzima dovoljno vremena da se uključi u predigru i uzbuđenje pre seksa, što dovodi do suvoće. Ako je žena u postmenopauzi i ima suvoću, to može biti zbog niskog estrogena, a njen ginekolog može da prepiše vaginalni estrogen.

Bol tokom seksa:  Ako osećate bol tokom seksa, pokušajte sa različitim položajima da pronađete baš onaj u kome se osećate prijatno. Ipak, ponekad ćete možda morati da razgovarate sa stručnim licem.

Veoma važno je da razgovarate sa svojim lekarom ako imate bol tokom odnosa u bilo kom položaju koji pokušate, lubrikanti ne pomažu kod suvoće vagine ili ako imate krvarenje nakon odnosa.

5. Istorija seksualne aktivnosti

Žene se često brinu i pitaju da li ih ginekolog osuđuje kod odgovaranja na pitanje tipa: koliko su partnera imale, koliko su imale godina kada su prvi put imale odnos, da li su imale neku  polno prenosivu… Ipak, ova pitanja se postavljaju iz nekoliko važnih razloga:

Za utvrđivanje faktora rizika za  cervikalnu displaziju i HPV infekciju: polni odnos pre 18. godine ponekad vas može učiniti podložnijim HPV-u jer je cervikalno-vaginalni spoj izraženiji kada ste mlađi. Više partnera takođe može povećati rizik.

Polno prenosive bolesti mogu povećati rizik od  neplodnosti, tako da lekari žele da pruže odgovarajuće preporuke ako ste imali ove vrste bolesti. Za polno prenosive bolesti kao što je herpes, na primer, takođe je potrebno savetovanje, jer je u pitanju doživotno stanje.

6. Curenje urina ili fekalija

Doživljaj  urinarne  ili  fekalne  inkontinencije može biti veoma stresan i uticati na kvalitet vašeg života. Mnoge žene iskuse ove simptome nakon porođaja, posebno ako su dobile veliku bebu ili imale vaginalni porođaj koji zahteva klešta ili vakuum.

Kada žene uđu u menopauzu, ovi simptomi se mogu pogoršati. U zavisnosti od prirode inkontinencije, mogu biti dostupne medicinske ili hirurške intervencije za lečenje. Razgovarajući sa vašim ginekologom, ona ili on mogu odrediti odgovarajuće protokole.

7. Nizak libido

Iako je nizak libido češći nego što mnoge žene misle, važno je razgovarati sa ginekologom kako biste razmotrili uzrok vaše zabrinutosti. Na libido ponekad mogu uticati lekovi koje uzimate, ili može biti znak osnovnog zdravstvenog stanja ili neželjeni efekat nekog poznatog medicinskog stanja. U ovim situacijama, vaš ginekolog može odrediti koje medicinske intervencije mogu biti neophodne.

Za druge žene, međutim, njihov nizak libido može biti povezan sa prirodom ženske seksualnosti – ponekad na vašu želju za seksom ili intimnošću mogu uticati stvari koje su van vaše kontrole, poput stresa ili posla. Žene u dugotrajnim vezama takođe imaju manje šanse da budu spontano uzbuđene u poređenju sa ranim fazama njihove veze.

U ovim okolnostima, vaš ginekolog može dati preporuke koje će vam pomoći da prirodno povećate svoj libido i/ili vas uputiti odgovarajućem savetniku.

. . .

Ginekolozi poliklinike Park će saslušati svaki vaš problem i brige  i sa puno razumevanja, objektivno i nepristrasno, dati odgovarajući preporuke – bilo za dodatna ispitivanja i testove, bilo za uvođenje promena u životnom stilu. Jer, tu smo zbog vas.