Single service

Endokrinologija

Endokrinologija

Endokrinolozi u poliklinici PARK MEDICA se bave bolestima endokrinih organa tj. onih koji proizvode hormone kao što su: gušterača (pankreas), štitasta žlezda, paraštitasta žlezda, grudna žlezda, hipotalamus, hipofiza, epifiza, nadbubrežna žlezda, janici i testisi.

Najčešće bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem i metabolizma su:

 1. Dijabetes (šećerna bolest) – diabetes mellitus tip 1 i tip 2, trudnički (gestacijski) dijabetest
 2. Bolesti štitaste (tiroidne) žlezde:
 • Hipotireoza (smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde)
 • Hašimoto tireoditis
 • Hipertireoza (povećano lučenje hormona štitaste žlezde) – Graves-Bazedovljeva bolest, nodozna toksična struma
 • Struma
 • Tumori štitaste žlezde
 1. Bolesti paraštitaste (paratiroidne) žlezde: hipofunkcija i hiperfunkcija paraštitaste žlezde
 2. Bolesti najdbubrežne žlezde:
 • Hiperfunkcija kore nadbubrežne žlezde: Kušingov sindrom, Konov sindrom, adrenogenitalni sindrom
 • Hipofunkcije nadbubrežne žlezde: Adisonova bolest – primarni hronični hipokorticizam, sekundarni i tercijarni hipokorticizam, akutna nadbubrežna insuficijencija, feohromocitom (tumor srži nadbubrežne žlezde).
 1. Bolesti hipofize i hipotalamusa: hipofizni tumori, akromegalija, hiperprolaktinemija, hipopituitarizam, diabetes insippidus.
 2. Bolesti polnih žlezda: pubertet, amenoreja, sindrom policističnih jajnika, sterilitet, menopauza, hipofunkcija testisa (hipogonadizam), ginekomastija.
 3. Poremećaj metabolizma masti: hiperlipoproteinemije – primarne i sekundarne.
 4. Patološka ishranjenost: potkranjenost, gojaznost.
 5. Metaboličke bolesti koštanog sistema: osteoporoza i osteomalacija.

Pregled lekara interniste

Pregled endokrinologa uključuje uzimanje lične i porodične istorije bolesti, klinički pregled, poređenje i analizu starih i novih rezultata analize krvi, mokraće, koncentracije hormona i sl. Ako ranije niste radili ispitivanja rada endokrinih organa, endokrinolog će Vas uputiti na potrebne analize, testove i druge dijagnostičke procedure (kao što je ultrazvuk štitaste žlezde, magnetnu rezonacu i sl).

Obavezni deo dijagnostike bolesti endokrinog sistema su laboratorijske analize krvi i mokraće, a često uključuju i merenje nivoa određenih hormona (u zavisnosti od bolesti) i specifične testove.

Kako je dijabetes najučestalija bolest endokrinog sistema, najčešće se rade ispitivanja rada pankreasa. Ona uključuju: merenje nivoa glukoze u krvi i mokraći, dokazivanje ketonurije/acetonurije (povišene koncentracije acetona u mokraći) i OGTT test.

OGTT

OGTT test se najčešće radi kod sumnje na insulinsku rezistenciju (poremećaj metabolizma glukoze) i bilo koji tip dijabetesa, kod sindroma policističnih jajnika i gojaznosti. Test opterećenja glukozom (OGTT) se radi uzimanjem uzoraka venske krvi da bi se otkrio poremećaj metabolozma glukoze koji dovodi do nastanka dijabetesa ili otkrilo prisustvo bolesti. Zato se preporučuje i osobama kod kojih su vrednosti glukoze u jutarnjem merenju na prazan stomak između 6,1 i 6,8 mmol/l, a što se još ne smatra dijabetesom.

Kako se izvodi OGTT test?

Test se radi na prazan stomak, pa je najbolje da se radi ujutro. Osam sati pre testa nije dozvoljeno da se bilo šta jede ili pije. Prvo se uzme uzorak venske krvi, pa se onda popije 300 ml vodenog rastvora koji sadrži 75gr glukoze. Kada se sumnja na dijabetes, test se radi sa 100 gr glukoze. Uzorak krvi se ponovo uzima nakon 30 minuta, 60 minuta, 120 minuta i 180 minuta od početka testa. Za to vreme, osoba koja se testira ne sme ništa da jede i da puši. Treba da miruje, a može da pije vodu.

Priprima za OGTT test

Najbolje je da ovaj test radite ujutro između 8 i 12 h. Osam sati pre ovog testa ne smete ništa da jedete, pijete, niti da pušite. Smete samo da pijete vodu. Ne smete da se izlažete fizičkom naporu. Osobe koje imaju infekciju ili su imale traumu, ne treba da se podvrgavaju ovom testu. Ako ste žena u reproduktivnom periodu, test bi trebalo da radite 3 dana pre ili 3 dana posle menstruacije. Ako ste na terapiji koritkosteroidima ili diureticima (lekovima za izbacivanje vode), trebalo bi da prekinete da ih uzimate pre testa.

Kako ćete se osećati posle OGTT testa?

Neke osobe teško podnose veliku dozu glukoze koju moraju da popiju, pa se javlja mučnina tokom testa. Posle testa nema nikakvih neprijatnosti.

Najčešći simptomi zbog koga se pacijenti javljaju endokrinologu, a koji su znaci dijabetesa su:

 • Brzo zamaranje i malaksalost
 • Gubitak telesne mase uprkos dobrom apetitu
 • Izražena žeđ i suva usta
 • Učestalo mokrenje
 • Mučnina
 • Osećaj trnjenja u rukama i nogama
 • Suva koža, svrab, tamna koža u pazušnim jamama i na vratu
 • Stalni osećaj gladi
 • Sporo zarastanje rana.