Single service

Fizijatrija

Fizijatrija

Fizijatrija se bavi terapijom akutnih i hroničnih bolnih stanja koštano-zglobnog sistema, mišića i mekih tkiva nastalih usled povreda, sportskih povreda, preloma, uganuća, istegnuća, kontuzije, ali i degenerativnih procesa u vratu, kičmi i velikim zglobovima. Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti obraćaju fizijatru su bolovi u vratu, kičmi, zglobovima ruku i nogu, ali i u mekim tkivima – mišićima, tetivama i ligamentima. Pored povreda, uzroci ovih bolova mogu biti i različite hronične reumatske bolesti kao što su artroze (kolena, kuka), atritisi, spondilitisi, ali i neurološka oboljenja poput Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, glavobolje, vrtoglavice…

Zbog načina života koji podrazumeva mnogo sedenja, a nedovoljno fizičkih aktivnosti, pored osoba srednjeg životnog doba i starijih ljudi, među pacijentima je sve je više i osoba mlađih od 30 godina koje se obraćaju fizijatru zbog lumboišijalgija, lumbaga i diskus hernija. Bol u leđima koji traje duže od 3 dana, obavezno zahteva medicinski tretman. Deci je pomoć fizijatra najčešće potrebna zbog deformiteta kičme (skolioze, kifoze, kifoskolioze) i urođenih deformiteta stopala (ravni tabani, uvrnuto stopalo, izvrnuto stopalo, unutra okrenuto stopalo).

Pregled fizijatra

Pregled fizijatra započinje razgovorom sa pacijentom koji mu pomaže da sazna sve o tegobama na koje se pacijent žali, koje hronične bolesti ima, koje lekove uzima, ličnu i porodičnu istoriju bolesti sa posebnim osvrtom na fizijatrijske probleme.
Zatim doktor fizijatar procenjuje: posturu pacijenta (držanje tela), hod, aktivnu i pasivnu pokretljivost kičme i zglobova, tonus i snagu mišića, reflekse, osetljivost na bol, stanje periferne cirkulacije, a po potrebi se mere obim i dužina ruku i nogu.
U zavisnosti od intenziteta tegoba i vrste problema, fizijatar može da traži dodatnu dijagnostiku koja može da uključi: laboratorijske analize, ultrazvučni pregled mekih tkiva i zglobova, Dopler krvnih sudova vrata, ruku i/ili nogu, rendgenski snimak, snimak skenerom ili magnetnom rezonancom.

Fizikalna procedura

Fizijatar u saradnji sa fiziterapeutom određuje za svakog pacijenta pojedinačno odgovarajući plan za fizikalnu terapiju, uzimajući u obzir opšte stanje pacijenta i njegove hronične bolesti. Uz fizikalnu terapiju fizijatar često propisuje i terapiju lekovima koji mogu da uključe lekove protiv bola i antizapaljenske lekove. Ovi lekovi mogu da budu u obliku gela ili masti, pa se nanose na kožu u području zahvaćenom bolom, mogu da se piju ili primaju putem injekcija.