Single service

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija

Poliklinika PARK MEDICA ima strateško partnerstvo sa renomiranom ustanovom specijalizovanom za fizijatriju i fizikalnu terapiju WEST MEDIC. Svi specijalistički pregledi i terapije iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije koji su deo usluga doma zdravlja WEST MEDIC dostupni su i svim pacijentima na našoj adresi Vrtlarska 5, Zemun. Procedure izvode vrhuski stručnjaci sa ogromnim znanjem i iskustvom u oblasti fizikalne terapije i rehabilitacije.

Po preporuci fizijatra, fizioterapeuti primenjuju različite vidove fizikalne terapije kako bi pomogli pacijentima da se oslobode bola, povrate pokretljivost nakon uganuća, istegnuća, kontuzija, preloma, oporave nakon operacija, koriguju deformitete kičme i stopala.

Nudimo Vam standardne procedure fizikalne medicine: kinezi terapiju, ultrazvučnu terapiju, laseroterapiju, magnetoterapiju, elektroterapiju, Shockwave terapiju, spinalnu dekompresiju i trakciju.

Kinezi terapija

Kinezi terapija je najčešće korišćeni vid fizikalne terapije koja primenjuje sistematizovane pokrete u cilju lečenja. Izvođenjem pokreta aktiviraju se: koštano-zglobni sistem, mišići, periferni i centralni nervni sistem.

Bitno je naglasiti da kinezi terapija podrazumeva individualni program vežbi i fizičkih aktivnosti koje se prilagođavaju svakom pacijentu u odnosu na njegovo opšte zdravstveno stanje, funkcionalni status, godine i pol. Kinezi terapija mora da bude stručno vođena i dozirana, pa tako učestalost, intenzitet i trajanje vežbi određuje fizioterapeut.

Ultrazvučna terapija

Ultrazvučna terapija je potpuno bezbolna i prijatna fizikalna terapija koja podrazumeva opotrebu ultrazvuka u lečenju. Naročito se preporučuje posle povreda.

Tkivo koje se tretira apsorbuje ultrazvučne talase pa dolazi do zagrevanja tkiva i ubrzanog protoka krvi. Ultrazvučni talasi masiraju mišiće, ligamente i tetive, pa dovode do njihovog opuštanja. Nestaje spazam (grč), a tetive brže zarastaju. Ultrazvuk deluje i protiv bola, a može da se primenjuje i u kombinaciji sa gelovima koji deluju analgetski (diklofenak, brufen, kamfor, gavez).

Najčešće se primenjuje kod: bolova u vratu, spondilotičnih promena na kičmenom stubu, burzitisa i entezitisa, degenerativnih promena kuka i kolena (koksartroze i gonartroze), sportskih povreda.

Laseroterapija

Laseroterapija je neinvazivna, bezbolna i veoma efikasna vrsta fizikalne terapije. Laser svojim dejstvom doprinosi: regeneraciji tkiva, stimulaciji mikrocirkulacije, povećanju bioenergetskog metabolizma, smanjuje bol, otok, upalu. Primenjuje se kod: rupture mišića, tendiopatije, istegnuća ligamenata, bola u vratu i krstima, zglobnog i vanzglobnog reumatizma.

Magnetoterapija

Magnetoterapija je bezbolna i efikasna metoda fizikalne medicine koja koristi dejstvo magnetnog polja u svrhu poboljšanja lokalne cirkulacije, a time i snabdevanja tkiva kiseonikom i hranljivim materijama. Magnetno polje deluje na smanjenje otoka, zapaljenja i bola, dok istovremeno ubrzava zarastanje rana, preloma kostiju i ostalih povreda. Magnetoterapija se najčešće koristi kod: bolesti koštanozglobnog sistema (kontuzija, istegnuća mišića, povreda ligamenata, distorzija, preloma…), mišićnoskeletnog bola, zapaljenskih procesa kod zglobnog i vanzglobnog reumatizma, osteoporoze, nakon operacija diskus hernije, nakon operacija na mišićima i tetivama, kod artroze kuka i kolena.

Elektroterapija

Elektroterapija je vrsta fizikalne terapije koja koristi struje različitih frekvencija u terapijske svrhe. Najčešće se koriste galvanske struje, ultrapodražajne struje, dijadinamske struje, interferentne struje. Elektroterapija stimuliše nervne završetke, smanjuje bol, poboljšava cirkulaciju i snabdevanje tkiva kiseonikom i hranljivim materijama. Efikasna je kod: sportskih povreda, povreda mišića i tetiva, degenerativnih bolesti kičmenog stuba, degenerativnih bolesti kuka i kolena (koksartroze i gonartroze), periferne polineuropatije, radikulopatije i neuralgije, zapaljenskih formi reumatizma.

Shockwave terapija

Shockwave terapija koristi snagu akustičnog udarnog talasa u cilju razbijanja kalcifikata na prvom mestu petnog trna, sindroma zaleđenog ramena, teniskog lakta, zapaljenskih oboljenja pripoja tetiva, kapsulitisa, burzitisa, fasciitisa. Shockwave terapija doprinosi poboljšanju mikrocirkulacije, nestanku hronične upale, stvaranju kolagena u tkivima, smanjenju bola i razlaganju kalcifikata.

Spinalna dekompresija i trakcija

Spinalna dekompresija i trakcija podrazumevaju oslobađanje nerva koji je uklješten između dva kičmena pršljena uz korišćenje mehaničke sile kojom se vrši istezanje kičmenog stuba. Najčešće se primenjuje kod diskushernija, degenerativnih oboljenja kičme, kompresivnih fraktura u hrnočnim stadijumima i sl.

Intermitentna trakcija je najčešći oblik ove terapije pri kojoj pacijent leži na leđima na ‚‚rastavljajućem stolu“, fiksiran pojasevima sa ‚‚čičak trakama“. Kod istezanja vratnog dela kičme, koriste se specijalni halteri za glavu. Istezanje se radi na svakih 10 do 60 sekundi, a ukupno traje 10 do 30 minuta.

Kiropraktika

Posebnu ponudu u okviru fizikalne terapije čini superiorna metoda ručnog korigovanja položaja zglobova – kiropraktika. Ovu metodu primenjuju posebno edukovani i obučeni stručnjaci – kiropraktičari.

Kiropraktika je terapija izbora u slučaju akutne diskushernije lumbalnog (slabinskog) i vratnog dela kičme. Bol nastaje jer je nerv uklješten između pršljenova koji su se pomerili. Kiropratikom se oni vraćaju na svoje mesto, nerv se oslobađa pritiska, pa bol nestaje. Nakon ove procedure, neophodna je antizapaljenska terapija koju propisuje fizijatar.

Čest uzrok akutnog bola u leđima su izmeštanja intervertebralnih zglobova koja se takođe uspešno vraćaju na svoje mesto kiropraktikom.

Glavobolja i vrtoglavica su često posledica izmeštanja atlasa. Prvi vratni pršljen ‚‚Atlas“ se takođe uspešno namešta kiropraktikom.

Najčešći simptomi zbog kojih se radi fizikalna terapija su:

  • Bol, trnjenje, žarenje, utrnutost u vratnom delu kičme i krstima, ruci ili nozi (zbog išijalgije, lumbaga, diskushernije, spondiloze)
  • Bol u kolenu, ramenu, kuku, laktu (zbog hroničnih bolesti i povreda)
  • Bol usled povreda, sportskih povreda, uganuća, istegnuća i kontuzija mekih tkiva
  • Deformiteti kičme (skolioza, kifoza, kifoskolioza)
  • Deformiteti stopala (ravni tabani, uvrnuto i izvrnuto stopalo)
  • Glavobolje i vrtoglavice.

Ukoliko imate neki od ovih simptoma, pozovite nas na 011/316 20 10.