Single service

Gastroenterologija

Gastroenterologija

U poliklinici PARK MEDICA rade gastroenterolozi sa velikim dugogodišnjim iskustvom u oblasti dijagnostike i lečenja oboljenja digestivnog trakta. Oboljenja organa za varenje obuhvataju bolesti usta, jednjaka, želuca, tankog i debelog creva, anusa, od kojih su najčešća: čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesici, gastritis, polipi sluzokože tankog i debelog creva …

U poliklinici PARK MEDICA primenjuju se sledeće dijagnostičke metode:

 • Pregled gastroenterologa
 • Kompletne laboratorijske analize
 • Ultrazvuk abdomena
 • Gastroskopija
 • Kolonoskopija
 • Rektoskopija

Ultrazvuk abdomena

Priprema za ultrazvuk abdomena

Nemojte da unosite hranu pre ultrazvuka stomaka minimum 6-8 sati, a najbolje 12 sati. Vodu i čajeve smete da pijete.
Dva do tri dana pre ultrazvuka, poželjno je da ne uzimate hranu koja stvara gasove, a to su namirnice bogate biljnim vlaknima: sve žitarice, voće, mahunarke (grašak, pasulj, sočivo, boranija i ostalo povrće). Ako vam je ultrazvuk abdomena zakazan za popodnevni termin, 6-8 sati pre pregleda možete da pojedete bistru supu, pire od krompira, puding ili griz.

Kako ćete se osećati posle ultrazvuka abdomena?

Ne postoje nikakvi neprijatni propratni efekti pri ultrazvuku abdomena, kao ni posle njega. Reč je o potpuno bezbolnoj i bezbednoj proceduri. Odmah posle pregleda možete da jedete, idete kući i nastavite sa svakodnevnim aktivnostima.

Gastroskopija

Gastroskopija je minimalno invenzivna metoda koja se radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji tako da pacijent prilikom pregleda ne oseća ništa.
Gastroskopija omogućava otkrivanje želudačne kile (tzv. Hiatus hernia, koja može biti čest uzrok raznih srčanih tegoba, a najviše aritmija), upala jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva, polipa, tumora i karcinoma organa za varenje. Obično se tokom gastroskopije uzima i uzorak za heliko bakteriju (Helicobacter Pylori), koja je glavni uzrok čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Gastroskopijom se u istom aktu otkrivaju i uklanjaju promene poput polipa, koje se pronađu tokom pregleda. Gastroskopija omogućava i uzimanje uzorka tkiva za biopsiju, za potrebe histopatološke analize.

Kako da se pripremite za gastroskopiju?

Za gastroskopiju je neophodno da želudac pacijenta bude potpuno prazan. Na dan pre pregleda možete pojesti laganu večeru do 20h. Na sam dan pregleda nemojte doručkovati, nemojte piti, nemojte pušiti, ni žvakati žvakaću gumu. Ukoliko uzimate kardiološku ili drugu neophodnu terapiju, popijte je najkasnije tri sata pre pregleda sa malom količinom vode.
Kada dolazite, ponesite sa sobom nalaz gastroenterologa ako ga imate.

Kako ćete se osećati posle gastroskopije?

Posle gastroskopije možda ostanete u poliklinici do sat vremena kako biste bili pod nadzorom medicinskog tima do potpunog prestanka delovanja anestezije. Po izlasku iz bolnice može doći do pojave nekih blago neprijatnih znakova i simptoma kao što su nadimanje, gasovi, grčevi i bolovi u grlu. Ovi znaci i simptomi će proći u narednih 24h. Ako ste zabrinuti ili vam je vrlo neprijatno, javite nam se na broj telefona 011/316 20 10 ili pisanim putem na info@poliklinikapark.rs

Kolonoskopija

Kolonoskopija je minimalno invanzivna metoda koja omogućava dijagnostiku bolesti debelog creva, ali i uklanjanje nekih promena, ukoliko ih ima, u istom aktu. Radi se u kratkotrajnoj opštoj anesteziji tako da pacijent prilikom pregleda ne oseća ništa. Ovaj dijagnostički postupak pomaže u otkrivanju bolesti debelog creva i najefikasniji je način za rano dijagnostikovanje raka debelog creva. Ukoliko postoji sumnja na karcinom, tokom kolonoskopije lekar može uzeti i uzorke tkiva za biopsiju.

Kolonoskopijom se otkrivaju polipi, unutrašnji hemoroidi i unutrašnja krvarenja. Pored pregleda, kolonoskopijom je moguće bezbolno ukloniti polipe, pa je time kolonoskopija u brojnim slučajevima i definitivna terapija za ovakva oboljenja. Kolonoskopija se takođe koristi i u lečenju mnogih drugih bolesti debelog creva poput upalnih stanja creva, raznih vaskularnih i drugih patoloških stanja sluznice debelog creva.

Kako da se pripremite za kolonoskopiju?

Da bi se kolonoskopija mogla obaviti, neophodno je da debelo crevo tokom kolonoskopije bude potpuno čisto, što zahteva posebnu pripremu. Priprema počinje dva dana pre zakazanog pregleda. Prvi dan uzimajte samo bistre supe, bistri sok od jabuke, čajeve i vodu. Drugi dan nastavite sa ovakvom tečnom ishranom i primenite metode čišćenja debelog creva sredstvima koja vam je prepisao vaš lekar.

Kako ćete se osećati posle kolonoskopije?

Zbog pripremnih pregleda za sprovođenje kolonoskopije, same kolonoskopije i posmatranja posle pregleda u anesteziji, planirajte da u poliklinici provedete oko 3 sata. Na kolonoskopiju dođite u pratnji. Zbog opšte anestezije, bilo bi dobro da dan-dva nakon kolonoskopije ne vozite i ne izlažete se fizičkom naporu i radu. Dva sata nakon pregleda možete početi da pijete blage čajeve i pojesti lagani obrok.

Normalno je da nakon kolonoskopije imate osećaj nadutosti i ispuštate gasove. Ovo prestaje samo od sebe nakon 24h.

Iako su komplikacije zaista retke, ukoliko nakon pregleda imate povišenu temperaturu, bol u stomaku ili obilnu krv u stolici, odmah se javite lekaru na broj telefona 011/316 20 10.

U većini slučajeva, nakon kolonoskopije možete normalno da nastavite sa svojim dnevnim aktivnostima.

Rektoskopija

Rektoskopija je minimalno invanzivna endoskopska metoda kojom lekar pregleda završni deo debelog creva (rektuma) u dubini od 20-25 cm. Rektoskopija se radi kada je potreban  uvid u stanje sluznice debelog creva. Pregledom je moguće uočiti polipe u analnom kanalu, rektumu, hemoroide, fisure, kao i tumorozne promene završnog dela debelog creva. Nekada se u toku pregleda može uzeti deo sluznice creva za biopsiju. Iskustva pacijenata pokazuju da pregled nije bolan, iako se može očekivati blagi neprijatan osećaj.

Kako da se pripremite za rektoskopiju?

Vaš lekar će vam dati specifična uputstva kako da se pripremite za rektoskopiju.
Između ostalog, dva dana pre pregleda potrebno je biti na laganoj dijeti i koristiti čepiće za pražnjenje po upustvu lekara. Na sam dan rektoskopije ne treba doručkovati.

Kako ćete se osećati posle rektoskopije?

Nakon postupka rektoskopije pacijent nema nikakve neprijatne simptome i može se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Najčeći simptomi bolesti organa za varenje:

 • Bol u stomaku – naročito noćni bolovi i bolovi nakon uzimanje hrane
 • Gubitak apetita i mršavljenje, naročito u poslednjih 6 meseci
 • Mučnina
 • Povraćanje, naročito krvavog ili tamnog sadržaja (kao talog kafe)
 • Otežano i bolno gutanje
 • Gorušica
 • Štucanje
 • Podrigivanje
 • Nadimanje
 • Pojava crne stolice (kao katran ili kao talog od kafe)
 • Pojava sveže krvi ili sluzi u stolici
 • Proliv trajanja duže od 2 nedelje
 • Zatvor, posebno novonastali unazad 6 meseci
 • Naizmenična smena zatvora i proliva
 • Otežano i bolno pražnjenje
 • Osećaj nedovoljne ispražnjenosti
 • Lažni pozivi na stolicu
 • Anemija,  naročito mikrocitna – hiposideremijska i makrocitna

Ukoliko imate neki od ovih simptoma, obavezno se javite gastroenterologu!

Pozovite 011/316 20 10 .