Single service

Interna medicina

Interna medicina

U poliklinici PARK Medica rade internisti sa dugogodišnjim iskustvom u dijagnostici i lečenju bolesti odraslih osoba. Lekar internista bavi se širokim spektrom dijagnostike i lečenja unutrašnjih organa kao što su bolesti srca, krvi i krvnih sudova, pluća , organa za varenje, bubrega i drugih, ali nije ograničen samo na njih. Vaš doktor internista biće tu za vas u situacijama kao što su hronična oboljenja poput dijabetesa i hipertenzije, pa sve do akutnih problema poput uganuća i upale sinusa.

Bilo šta da je u pitanju, lekar internista obavlja pregled, postavlja dijagnozu, prepisuje lečenje, savetuje kada su potrebne vakcinacije. Ništa manje bitno, preporučuje vam preventivne mere kako biste sačuvali svoje zdravlje.

Odabir kvalitetnog lekara interniste koji vam se sviđa i koji vam može pružiti najbolju zdravstvenu podršku važan je za vaše dugoročno zdravlje. Čak i ako ste generalno zdrava osoba, imati svog lekara internistu znači da uvek imate nekoga koga možete da pozovete ako ste zabrinuti za bilo šta u vezi svog zdravlja, bilo da je reč o nečem jednostavnom kao što je sezonska prehlada ili alergija, ili nečem ozbiljnijem poput hroničnog bola.

U poliklinici PARK možete da pronađete internistu koji vam se zaista sviđa i oslonite se na dugoročan odnos koji ćete sa svojim lekarom izgraditi. Obezbedite sebi trajnu zdravstvenu negu uz lekara kome verujete, a koji iz prve ruke zna vašu medicinsku istoriju i može vam pružiti brigu o vašem celokupnom zdravlju. Javite nam se na broj telefona 011/316 20 10.

U poliklinici PARK primenjuju se sledeće dijagnostičke metode:

  • Pregled interniste
  • Kompletne laboratorijske analize
  • EKG (elektrokardiogram)

Pregled kod interniste

Kako će tačno izgledati pregled kod interniste zavisi od vašeg razloga za dolazak. Ipak, najčešće možete da očekujete sledeće:

Lekar će proveriti vaše vitalne znake: temperaturu tela, puls, disanje i krvni pritisak. Uzeće vam anamnezu što znači da će tokom razgovora sa vama prikupiti podatke kao što su vaša porodična istorija bolesti, podaci o tome kakve simptome imate, kakvo vam je opšte zdravstveno stanje, kao i način života, a sve u cilju da stekne potpunu sliku o vašem zdravlju.

Tokom zdravstvenog pregleda, vaš internista će obično:

  • Pregledati vaš opšti izgled, uključujući držanje tela i kako se krećete
  • Opipati limfne čvorove, krvne žile i trbušne organe
  • Poslušati vam srce, proveriti da li postoji šum na srcu, nepravilan rad srca ili neki drugi neobični zvuci
  • Preslušati vam disanje, proveriti da li ima tzv zviždanja u plućima, otežanog disanja ili nedostatka daha
  • Pregledati vam oči, uši, nos, usta i grlo
  • Pregledati vam kožu, sluzokožu i nokte.

Na kraju pregleda, vaš internista vam može zakazati kontrolu ili vas uputiti na nekog drugog stručnjaka. Ako je potrebno, konsultovaće sa drugim lekarima i koordinirati vaše lečenje. Najbolji internisti su proaktivni i posavetovaće vas o promeni navika, načina života i koracima koje možete da preduzmete kako biste u budućnosti izbegli zdravstvene probleme.

Ukoliko su potrebne dalje pretrage, vaš lekar internista će vas uputiti na različita dodatna ispitivanja. U zavisnosti od toga o kakvim zdravstvenim tegobama se radi, može vas poslati na neki od sledećih pregleda:

 EKG (elektrokardiogram)

EKG je potpuno neinvanzivna, neškodljiva, bezbolna dijagnostička metoda kojom se registruje električna aktivnost srca. Traje svega nekoliko minuta, a rezultati su dostupni odmah. Ovo je rutinski postupak na sistematskim pregledima, ali koristi se i za otkrivanje raznih srčanih oboljenja. Elektrokardiograf, aparat kojim se sprovodi EKG, sadrži elektrode koje vam zdravstveni radnik tokom snimanja postavlja na grudni koš, ruke i noge. Pacijent se tokom snimanja ne sme pomerati niti pričati.

Priprema za EKG

Ne postoji nikakva posebna priprema za EKG. Potrebno je samo da kažete svom lekaru koje lekove uzimate kao redovnu terapiju.

Kako ćete se osećati posle EKG-a

Posle EKG-a osećaćete se potpuno normalno i možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Prilikom postavljanja i skidanja elektroda možete osetiti blago štipkanje na koži pa posle EKG-a na mestu gde su bile elektrode može da ostane blago crvenilo koje nestaje posle nekoliko sati.

Kada treba da se javite lekaru internisti?

Javite se vašem lekaru internisti kada vam je potreban zdravstveni pregled, konsultacije o prevenciji bolesti, ili kada imate bilo kakav zdravstveni problem – neku od bolesti poput dijabetesa, hipertenzije, povišenog holesterola, srčana oboljenja, oboljenja bubrega, endokrinološka oboljenja, poremećaje krvi ili infekcije, bilo da je u pitanju prvi pregled ili redovna kontrola. Kod redovnih kontrola, internista prati kako pacijent reaguje na terapiju i po potrebi je prilagođava. Pozovite nas na broj telefona 011/316 20 10 .